Spor Bilimleri Fakültesi 25 yaşında

Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 99. Yılı ve Spor Bilimleri Fakültesinin eğitime başlangıcının 25.Yılı 27 Aralık 2018 tarihinde Rektörlük 100. Yıl salonunda gerçekleştirilen “Atatürk, Ankara ve Spor” başlıklı panel ile kutlandı.

Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mitat KOZ, Atatürk’ün Ankara’ya Gelişinin önemine vurgu yaparak başladığı konuşmasında, 83. Büyük Atatürk Koşusunun Türk Sporu açısından değerine değindi. Cumhuriyetin ilk üniversitesinde 1993 yılında Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu olarak kurulduklarını, 2013 yılında ise fakülteye dönüştüklerini belirterek, 2018 yılında ise 25 yılı geride bırakmanın haklı gurunu yaşadıklarını belirtti. Bu gururu yaşamalarında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunun kurucu Dekanı Prof. Dr. Günal AKBAY ve Kurucu Müdürü Prof. Dr. Yetkin GÜNGÖR ise konuşmalarında kısıtlı imkanlarla kurdukları yüksekokulun, bu gün artık büyük başarılara imza atan bir fakülte haline geldiği, sporun bir yaşam biçimi olduğunu ve tüm yaşam boyunca gerekli olduğunu vurguladı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İBİŞ de konuşmasında çeyrek asırlık fakültenin 25. Yılını kutlayarak, Ankara Üniversitesi için sporun önemine dikkat çekti. Ayrıca Atatürk’ün “Ankara’nın ve Ankaralıların benim gönlümde başka bir yeri vardır” sözüne vurgu Atatürk’ün Ankara’yı seçmesinde Ankara Halkının tutumunun önemine dikkat çekti.

Açış konuşmalarının ardından Moderatörlüğünü Prof. Dr. Gülfem ERSÖZ’ün yaptığı “Atatürk, Ankara ve Spor” başlıklı panelde Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Velittin BALCI “83. Yılında Büyük Atatürk Koşusu” başlıklı konuşmasında Atatürk Koşusunun tarihine ve manevi önemine değindi. Atatürk’ün Ankara’ya geldiği ve yürüdüğü güzergâhta düzenlenen yarışın güzergâhının günümüzde değiştirilmesine yönelik üzüntüsünü belirterek tekrar aynı güzergâhın kullanılmasını gerektiğini belirtti. Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Recep Sürhat MÜNİROĞLU ise “Ankara Üniversitesi’nde Sporun Tarihçesi” başlıklı konuşmasında Ankara Üniversitesi’nde sporun tarihine ışık tutarak, sporun Ankara Üniversitesi’nde geçmişten günümüze her zaman önemsendiğinin altını çizdi. İlk spor kulüplerinin kurulması ve emeği geçenler hakkında bilgiler verdi. Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan ise “Niçin Ankara?” başlıklı konuşmasında Kurtuluş Savaşı’nın yönetilmesi için Atatürk’ün neden Ankara’yı seçtiğini irdeledi. Ankara’nın konumu ve Atatürk’ün Ankara halkı hakkındaki düşünceleri hakkında bilgiler verdi.