69. Perşembe Etkinliği – Antarktika’da Türk Üssü ve Türkiye’de Dağcılık Sporu Hk…

Prof.Dr. Ersan BAŞAR’ın Biyografisi

PROF. DR ERSAN BAŞAR ile ilgili görsel sonucu

Prof.Dr.Ersan BAŞAR 1971 yılında Ankara’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Deniz Bilimleri Fakültesi’nden 1993 yılında mezun oldu. Aynı yıl Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsünde lisansüstü programına başladı. 1996 yılında yüksek lisanstan, 2003 yılında da doktora programından mezun oldu. Kanada’da bulunan British Columbia Üniversitesi’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. Halen aynı üniversitede Profesör olarak görev yapmaktadır.
Dr.Ersan BAŞAR’ın Science Citation Index (SCI) ve Social Science Citation Index (SSCI) de yer alan uluslararası hakemli dergiler ile bilimsel kongrelerde yayınlanmış birçok eseri bulunmaktadır.
Cumhurbaşkanlığımız himayelerinde yürütülen Ulusal Antarktika Projesi kapsamında 2017 ve 2018 yıllarında Antarktika’da araştırmalar yapmak üzere görevlendirilmiş olup ilk geçici Türk üssünün de liderliğini yapmıştır.
Doğa sporları ile ilgisi havacılık, sualtı ve dağcılık olmak üzere yoğunlaşmış olan Başar dağcılık sporuna lise yıllarında başlamış ve ülkemiz dağlarına yaz ve kış sezonlarında tırmanışlar gerçekleştirmiştir. Yurt dışında da birçok dağda tırmanış yapmış aynı zamanda ekspedisyonların planlanması ve yönetilmesi konusunda tecrübeye sahip olmuştur. 1996 yılı kışında Gürcistan Kazbek (5047m) dağına ilk Türk tırmanışını başarı ile gerçekleştirmiştir. Aynı zamanda Kafkas ve Orta Asya dağlarında 5000m ve 7000m üstü birçok tırmanışı başarı ile gerçekleştirmiş ve yönetmiştir. Bunların içinde Çin’de bulunan Mustag Ata dağı 7546 m ile en yüksek zirvesidir.
2016 yılından bu yana Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanlığını yürütmekte olan Başar İngilizce ve Rusça bilmekte olup evli ve 3 çocuk babasıdır.